25 Μαΐου 2021

Ρόμαν Προτάσεβιτς: Πατενταρισμένος Νεοναζί ο… «ακτιβιστής της δημοκρατίας»

Περιχαρής δίπλα σε σπασμένη προτομή του Λένιν.
Κίεβο, 2013/2014

Ποιος είναι στην πραγματικότητα ο εμφανιζόμενος ως «επαναστάτης» απέναντι στο καθεστώς Λουκασένκο;

Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς είναι το πρόσωπο των τελευταίων ημερών. Το όνομα του ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας εξαιτίας της αναγκαστικής προσγείωσης που πραγματοποίησε το αεροσκάφος της «Ryanair» στο Μινσκ.

Ο 26χρονος Προτάσεβιτς που δηλώνει «αντιφρονών» και εχθρός του ηγέτη της Λευκορωσίας Λουκασένκο χαίρει της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης τον παρουσιάζουν τις τελευταίες ώρες σχεδόν ως… «ήρωα» που μάχεται ενάντια στον… «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης».

Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο νεαρός που εμφανίζεται, τάχα, ως «επαναστάτης» απέναντι στο καθεστώς Λουκασένκο;

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Προτάσεβιτς έχει πλούσια πολιτική δράση: Υπήρξε μέλος του επονομαζόμενου «Νέου Μετώπου», μιας εθνικιστικής, αντικομμουνιστικής και συνάμα φιλοευρωπαϊκής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1997 και η οποία τάχθηκε ενάντια στην κυβέρνηση του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η ιδεολογική βάση και δράση του «Νέου Μετώπου» δεν απέχει πολύ από τις αντίστοιχες ακροδεξιές οργανώσεις που έδρασαν και δρουν στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο Προτάσεβιτς συμμετείχε την διετία 2013-2014 στα γεγονότα του «Μαιντάν» στο Κίεβο. Σε σχετική φωτογραφία μάλιστα εμφανίζεται χαμογελαστός δίπλα σε κατεστραμένο άγαλμα του Λένιν.

Το «Νέο Μέτωπο» δεν είναι το μοναδικό σκοτεινό σημείο της δράσης του νεαρού Λευκορώσου. Ο ίδιος φέρεται να είναι μέλος της «Pahonia», μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με ναζιστικές διασυνδέσεις που εμπλέκεται στον Ουκρανικό εμφύλιο.

Σε άλλη φωτογραφία, ο «αντιφρονούντας» που υμνούν Ε.Ε. και ΗΠΑ εμφανίζεται να φοράει στρατιωτικό κράνος με το σήμα των SS.

Να, λοιπόν, πως με τις ευλογίες των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πατενταρισμένοι Ναζί και φασίστες παρουσιάζονται στην κοινή γνώμη ως «ακτιβιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Η… δημοσιογραφική του δράση

Ο Ρομάν Προτάσεβιτς είναι συντάκτης στο «Belamova», ένα κανάλι στο Telegram που ιδρύθηκε πέρυσι από τον Ίγκορ Λόσικ, σύμβουλο του αμερικανικού κρατικού οργανισμού ΜΜΕ «RFE/RL», τον οποίον οι αρχές της χώρας κατηγορούν ως εμπλεκόμενο σε «τρομοκρατικές» και «εξτρεμιστικές» δραστηριότητες.

Το «Belamova» χαρακτηρίστηκε παράνομο, τον περασμένο μήνα, μετά από την ανακήρυξή του ως «εξτρεμιστικό» από δικαστήριο στην πόλη Γόμελ της ανατολικής Λευκορωσίας. Ο Λόσικ συνελήφθη, το προηγούμενο καλοκαίρι, στην πόλη Μπαρανοβίτσι και έκτοτε, βρίσκεται στη φυλακή.

Όσον αφορά στον Προτάσεβιτς, ο ίδιος έχει εργαστεί στο παρελθόν για το εν λόγω πρακτορείο που χρηματοδοτείται από την Ουάσινγκτον και το οποίο προωθεί την αμερικανική εξωτερική πολιτική σε σχέση με την ανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Πέρυσι, εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στο κανάλι του Telegram «Nexta Live», το οποίο η κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει προηγουμένως «εξτρεμιστικό».

Ο Προτάσεβιτς έχει συμπεριληφθεί, από τον Νοέμβριο, σε λίστα με καταζητούμενους διεθνώς από τις Αρχές της Λευκορωσίας, καθώς κατηγορείται ότι βοήθησε στη διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού και για «υποκίνηση κοινωνικής εχθρότητας και διχόνοιας».

Το Nexta Live εδρεύει στη Βαρσοβία της Πολωνίας δημοσίευε εικόνες από τις διαδηλώσεις και της αστυνομική δράση, υποστηρίζοντας την ενίσχυση της άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση. Παρά το ότι πολλές αναρτήσεις του αποδείχθηκαν παραπλανητικές ή ψευδείς, οι συνδρομητές της έχουν αυξηθεί και ανέρχονται πλέον σε 1,2 εκατομμύρια.

ΠΗΓΗΑτέχνως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου