25 Φεβρουαρίου 2022

SWIFT: Τι είναι και ποιες οι επιπτώσεις για την Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο

SWIFT: Το δίκοπο μαχαίρι των αμερικανικών κυρώσεων

Πώς θα αντιδρούσαμε εάν ύστερα από ένα διεθνές διπλωματικό επεισόδιο οι πύργοι ελέγχου των αεροδρομίων σε όλο τον κόσμο σταματούσαν να απαντούν στις κλήσεις των Ελλήνων πιλότων; Αν οι τράπεζες της χώρας δεν μπορούσαν να συνδεθούν με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό ή εάν τα ελληνόκτητα πλοία έβρισκαν κλειστές τις διεθνείς διώρυγες στην Ασία ή την αμερικανική ήπειρο;

Στα χρόνια που ακολούθησαν τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μάθαμε να μην μας απασχολούν τέτοιου είδους ζητήματα. Η διεθνής συνεργασία στον χώρο της διεθνούς αεροπλοΐας, ναυσιπλοΐας και των τραπεζικών συναλλαγών αποτελούσε μια κοινή σταθερά την οποία θεωρούσαμε λίγο έως πολύ δεδομένη, ακόμη και όταν δύο ή περισσότερες χώρες βρίσκονταν στα πρόθυρα πολέμου. 

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, αυτές οι βεβαιότητες ανήκουν στο παρελθόν.

Καθώς η ένταση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα και το Πεκίνο επιδεινώνονται, αρκετοί πολιτικοί προτείνουν την επιβολή μέτρων που θα θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και παγκόσμιες υποδομές. 

Το τελευταίο παράδειγμα ήταν το νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας το 2022» που κατέθεσε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ζητώντας μεταξύ άλλων να βγει η Ρωσία από το SWIFT, τη διεθνή πλατφόρμα μέσω της οποίας μεταβιβάζονται πληροφορίες για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν μεταξύ τους τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι θεωρητικά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να λάβουν μονομερώς μια τέτοια απόφαση έχουν πρακτικά τη δύναμη να το επιβάλλουν στη διεθνή κοινότητα με σειρά εκβιασμών.

Η σχετική ιδέα είχε πέσει για πρώτη φορά στο τραπέζι από το 2014 ως απάντηση στις εξελίξεις με την Κριμαία, αλλά έμεινε στα χαρτιά ως τουλάχιστον ανεφάρμοστη. Από αυτή την εβδομάδα, όμως, αρκετοί αναλυτές και ιδρύματα όπως το Ατλαντικό Συμβούλιο– άτυπο φερέφωνο (Think Tank) του ΝΑΤΟ– παρουσιάζουν τον αποκλεισμό της 11ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, σαν μια… εξαιρετική ιδέα.

Οι πιο σοβαροί αναλυτές, βέβαια, σε κορυφαία οικονομικά και διπλωματικά έντυπα, έσπευσαν να καταθέσουν τις επιφυλάξεις τους για μια τέτοια κίνηση. «Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να περιορίσεις τη Ρωσία από το να απειλήσεις την πρόσβασή της στο (διεθνές) τραπεζικό σύστημα» έγραφε ο αναλυτής Άνταμ Σμιθ στο «Foreign Affairs», ενώ το περιοδικό «Economist» αναλάμβανε να συνοψίσει τα μειονεκτήματα της πρότασης: «Θα επηρεάσει, αλλά δεν θα γονατίσει τη Ρωσία, θα έχει οικονομικό κόστος για τη Δύση και θα αποδειχθεί αντιπαραγωγικό σε βάθος χρόνου».

Αυτό που πραγματικά φοβούνται όσοι αντιδρούν στην αποκοπή της Ρωσίας από το SWIFT είναι ότι θα επιταχύνει τι διαδικασίες απαγκίστρωσης του Πεκίνου και της Μόσχας από διεθνείς χρηματοπιστωτικές δομές και δίκτυα όπου κυριαρχεί το δολάριο. 

Οι δυο χώρες έχουν ήδη δημιουργήσει αντίστοιχα εθνικά συστήματα καταγραφής πληρωμών (το ρωσικό SPES και το κινεζικό CIPS), τα οποία αν και προς το παρών υπολείπονται τεχνικά από το SWIFT, θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να καλύψουν το κενό. 

Μέχρι στιγμής, η Κίνα αρνείται να ενώσει τις δυνάμεις της σε αυτό τον τομέα με τη Ρωσία, αν όμως διαπιστώσει ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να καταφύγουν σε τόσο ακραίες επιλογές, είναι πολύ πιθανό να αναθεωρήσει.

Η ουσία του ζητήματος βέβαια δεν αφορά τεχνικές δυνατότητες, αλλά πολιτικές επιλογές. Το πιθανότερο είναι ότι η Ουάσιγκτον ακόμη και αν μπορεί, δεν σκοπεύει πραγματικά να αποκλείσει δυο τόσο μεγάλες οικονομίες από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Και μόνο το γεγονός, όμως, ότι μια τέτοια παρανοϊκή πρόταση φτάνει να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να υποσκάψουν ακόμη και τις βασικότερες δομές της παγκόσμιας οικονομίας για να πετύχουν τους στόχους τους.

Πρόσφατα οι ΗΠΑ υπέβαλαν κυρώσεις εναντίον του δικτύου SITA, με έδρα την Ελβετία, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι τηλεπικοινωνίες μεταξύ αεροσκαφών και πύργων ελέγχου σε όλο τον κόσμο –πρόκειται δηλαδή για σύστημα ανάλογης σημασίας με το SWIFT στον χώρο των αερομεταφορών. Ο λόγος ήταν ότι το δίκτυο επέτρεπε και τη συμμετοχή ιρανικών αερογραμμών, τις οποίες οι ΗΠΑ είχαν συνδέσει αυθαίρετα με πράξεις τρομοκρατίας.

Τα τελευταία χρόνια η Ουάσιγκτον έχει δοκιμάσει σε πειραματικό επίπεδο αντίστοιχα μέτρα εναντίων χωρών όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα σε διάφορους τομείς διεθνούς συνεργασίας. Τα αποτελέσματα μπορεί αν ήταν καταστροφικά για τις συγκεκριμένες χώρες, αλλά δεν απειλούσαν τη σταθερότητα του παγκόσμιου συστήματος. 

Όσο μεγαλώνουν όμως οι «παίκτες» που θέλει να χτυπήσει η Αμερική τόσο αυξάνεται γεωμετρικά και η αστάθεια που προκαλείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Το να επιβάλλεις κυρώσεις στη Βενεζουέλα είναι ανήθικο. Το να επιβάλλεις ανάλογες κυρώσεις σε μια χώρα σαν την Κίνα είναι αυτοκτονικό.

Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη έχει ανεχτεί αυτά τα «παιχνίδια» του Λευκού Οίκου και πάντα πληρώνει δυσανάλογα μεγάλο κόστος στις δικές τις συναλλαγές. Αν όμως διατηρήσει την ίδια στάση θα είναι το πρώτο θύμα του νέου οικονομικού «Αρμαγεδδώνα».

Άρης Χατζηστεφάνου 15/1/2022

Δίκοπο μαχαίρι το SWIFT

15/12/2021

Η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελεί μία ακόμη σημαντική δοκιμασία για τη Δύση. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του Ρώσου προέδρου και κανείς δεν μπορεί να τον υποτιμά. 

Ας δούμε, όμως, τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αποστολής αμερικανικών, και προφανώς νατοϊκών, δυνάμεων για να πολεμήσουν στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας. Η στρατιωτική επιλογή είναι συνεπώς εκτός συζήτησης, ενώ είναι βέβαιο πως ακόμη και αν την επέλεγαν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη –με ελάχιστες εξαιρέσεις– δεν θα ακολουθούσε.

Η δεύτερη εναλλακτική λύση είναι να πιεστεί η κυβέρνηση της Ουκρανίας να υποχωρήσει σε κάποιες από τις απαιτήσεις της Μόσχας. Αν αυτό συνέβαινε, ο Πούτιν θα σημείωνε μια μεγάλη νίκη και θα ενίσχυε πολύ τη θέση του στο τραπέζι του παγκόσμιου γεωπολιτικού πόκερ. 

Ο Μπάιντεν θα βρισκόταν ταυτόχρονα στο στόχαστρο σκληρών επιθέσεων και (παραδόξως) από δεξιά και από αριστερά.

Υπάρχει, βεβαίως, πάντα η μεσαία λύση που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, αυτή των κυρώσεων. Έχει αποδειχθεί ωστόσο πως οι κυρώσεις μπορεί να ακούγονται βαρύγδουπες, σπανίως όμως φέρνουν αποτελέσματα. Αντιθέτως, φωτίζουν την αδυναμία της Δύσης να επιβάλει τους όρους της.

Στο τραπέζι έχει μπει η «πυρηνική» λύση της εκδίωξης της Ρωσίας από το σύστημα διεθνών πληρωμών, το περίφημο SWIFT. Πρόκειται πράγματι για μία λύση με… δόντια, που θα επέφερε μεγάλη αναστάτωση στη ρωσική οικονομία και στην ελίτ της Μόσχας. 

Το SWIFT είναι στην πράξη το εργαλείο, αν όχι το όπλο, που διασφαλίζει την ηγεμονία του δολαρίου ως κυρίαρχου παγκόσμιου νομίσματος. Η απόφαση, όμως, να χρησιμοποιηθεί σε μία κρίση με τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Πρώτα απ’ όλα η ίδια η Ευρώπη έχει διαπιστώσει ότι είναι ένα όπλο που μπορεί εύκολα να μπει και στον δικό της κρόταφο. Σήμερα βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση Μπάιντεν, που δεν θα το έκανε. 

Χθες όμως, ίσως και αύριο, την εξουσία είχε ο Τραμπ, ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει με το SWIFT την Ε.Ε., όπως συνέβη όταν οι ΗΠΑ έφυγαν από τη συμφωνία με το Ιράν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούσαν να βρουν ανεξάρτητα κανάλια συναλλαγής με το Ιράν. 

Το Βερολίνο είχε ήδη από τότε διακηρύξει την πρόθεσή του να στηρίξει τη θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών. 

Και βέβαια, η Κίνα από καιρό προσπαθεί να βρει τρόπους που θα της επιτρέψουν να αποφύγει αμερικανικές κυρώσεις και να καθιερώσει το νόμισμά της ως εναλλακτικό παγκόσμιο νόμισμα.

Το μεταπολεμικό σύστημα διεθνών σχέσεων ξηλώνεται εδώ και καιρό. Τα εργαλεία τού χθες έχουν σκουριάσει. 

Η κρίση στην Ουκρανία θα αποτελέσει μία ακόμη κομβική δοκιμασία. Τα διλήμματα θα είναι σκληρά. Με το Πεκίνο να παρακολουθεί και να περιμένει υπομονετικά.

Αλέξης Παπαχελάς 

Τι είναι το Swift και πως θα επηρέαζε τη Ρωσία ο αποκλεισμός της - Γιατί διχάζει τη Δύση

26.02.22

Θα έπληττε το τραπεζικό δίκτυο της Ρωσίας και την πρόσβαση σε κεφάλαια - Θα υπάρξουν, ωστόσο, επιπτώσεις και σε άλλες χώρες και εταιρείες

Διχασμένες είναι οι χώρες της Δύσης για το εάν θα πρέπει ή όχι να αποκλειστούν οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα Swift. Τι είναι όμως αυτό και γιατί υπάρχουν διαφωνίες;

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), το οποίο είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή συναλλαγή χρημάτων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το BBC, η κίνηση αυτή εξετάζεται στο πλαίσιο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Μόσχας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο αποκλεισμός θα πρέπει να είναι άμεσος. Ωστόσο, αρκετές χώρες δεν είναι πρόθυμες να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια. Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται από χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα έπληττε το τραπεζικό δίκτυο της χώρας και την πρόσβαση σε κεφάλαια. Θα υπάρξουν, ωστόσο, επιπτώσεις και σε άλλες χώρες και εταιρείες, επειδή, για παράδειγμα, θα διακοπεί η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift «εξετάστηκε» από τους υπουργούς Εξωτερικών την Παρασκευή (25/2) αλλά πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή δεν έλαβε την «απαραίτητη ομοφωνία».

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή παραμένει μια πιθανότητα και «ενδεχομένως να υιοθετηθεί στις επόμενες ημέρες».

Η Βρετανία θα ήθελε να αποκλείσει τη Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στο BBC.

«Θα θέλαμε να πάμε παραπέρα, θα θέλαμε να φτιάξουμε το σύστημα Swift, το χρηματοπιστωτικό σύστημα που επιτρέπει στους Ρώσους να μεταφέρουν χρήματα σε όλο τον κόσμο για να λαμβάνουν πληρωμές για το αέριο τους, αλλά ξέρετε, όπως τόσα πολλά πράγματα, πρόκειται για διεθνείς οργανισμούς και δεν θέλει η κάθε χώρα να τους πετάξει από το Swift, γίνεται δύσκολο», δήλωσε ο Γουάλας στο BBC.

Αλλά πριν από τη συνάντηση της Παρασκευής (25/2) η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν πιστεύει ότι ο αποκλεισμός της Μόσχας από το Swift είναι η σωστή κίνηση που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή.

«Μπορώ να καταλάβω – αισθάνομαι το ίδιο – ότι σε αυτά τα λεπτά, σε αυτές τις ώρες, τα συναισθήματα κορυφώνονται και ότι λέξεις όπως ‘Συμφωνία Swift’ ακούγονται πολύ, πολύ δυνατές, αλλά αυτές τις στιγμές πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως έσχατη λύση.

Τι είναι το Swift

Το Swift είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και συνδέει 11.000 τράπεζες και ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες.

Στέλνει περισσότερα από 40 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων. Περισσότερο από το 1% αυτών των μηνυμάτων πιστεύεται ότι αφορά ρωσικές πληρωμές.

Σε ποιον ανήκει και ποιος ελέγχει το Swift

Το Swift δημιουργήθηκε από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δεν ήθελαν ένα μόνο ίδρυμα να αναπτύξει το δικό του σύστημα και να έχει μονοπώλιο. Το δίκτυο ανήκει πλέον από κοινού σε περισσότερες από 2.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εποπτεύεται από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Το Swift συμβάλλει στο να καταστεί δυνατό το ασφαλές διεθνές εμπόριο για τα μέλη του και υποτίθεται ότι δεν παίρνει θέση σε διαμάχες.

Ωστόσο, το Ιράν αποκλείστηκε από το Swift το 2012, στο πλαίσιο των κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Έχασε σχεδόν το ήμισυ των εσόδων του από τις εξαγωγές πετρελαίου και το 30% του εξωτερικού εμπορίου.

Σύμφωνα με το BBC, το Swift δεν έχει καμία επιρροή στις κυρώσεις και οποιαδήποτε απόφαση για την επιβολή τους εναπόκειται στις κυβερνήσεις.

Πώς θα επηρέαζε τη Ρωσία ο αποκλεισμός της από το Swift

Οι ρωσικές εταιρείες θα χάσουν την πρόσβαση στις ομαλές και άμεσες συναλλαγές που παρέχει το Swift. Οι πληρωμές για τα πολύτιμα ενεργειακά και γεωργικά προϊόντα της θα διαταράσσονταν σοβαρά. Οι τράπεζες πιθανότατα θα έπρεπε να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους, προσθέτοντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος και θα εμπόδιζε την ικανότητα της Ρωσίας να ανακτά τα διεθνή κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της. Το 2014 η Ρωσία είχε απειληθεί με αποκλεισμό από το Swift όταν προσάρτησε την Κριμαία. Η Ρωσία δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου.

Αν και οι δυτικοί σύμμαχοι δεν υλοποίησαν την απειλή τους, η Ρωσία ανέπτυξε το δικό της σύστημα διασυνοριακής μεταφοράς χρημάτων. Για να προετοιμαστεί για μια τέτοια κύρωση, η ρωσική κυβέρνηση δημιούργησε ένα Εθνικό Σύστημα Καρτών Πληρωμών, γνωστό ως Mir. Ωστόσο, ελάχιστες χώρες το χρησιμοποιούν επί του παρόντος.

Γιατί η Δύση είναι διχασμένη σχετικά με το Swift

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα αυτό θα έβλαπτε τις εταιρείες που προμηθεύουν αγαθά στη χώρα και αγοράζουν από αυτήν, ιδίως τη Γερμανία.

Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών δεν θα είναι εύκολη. Με τις τιμές της ενέργειας ήδη στα ύψη, η περαιτέρω αναστάτωση είναι κάτι που πολλές κυβερνήσεις θέλουν να αποφύγουν.

Οι εταιρείες στις οποίες η Ρωσία χρωστά χρήματα θα πρέπει να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να πληρωθούν. Ο κίνδυνος διεθνούς τραπεζικού χάους είναι πολύ μεγάλος, λένε κάποιοι, σύμφωνα με το BBC.

Ο Αλεξέι Κούντριν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, πρότεινε ότι ο αποκλεισμός από το Swift θα μπορούσε να συρρικνώσει τη ρωσική οικονομία κατά 5%.

Ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τον διαρκή αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία. Οι ρωσικές τράπεζες θα μπορούσαν να δρομολογήσουν τις πληρωμές μέσω χωρών που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις, όπως η Κίνα, η οποία έχει το δικό της σύστημα πληρωμών.

Υπάρχει κάποια πίεση από τους Αμερικανούς νομοθέτες, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λέει ότι προτιμά άλλες κυρώσεις, κυρίως λόγω του πλήγματος σε άλλες οικονομίες και χώρες.

Τέλος, μια τέτοια απόφαση θα χρειαζόταν την υποστήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πολλές από τις οποίες διστάζουν λόγω της πιθανότητας να βλάψουν τις δικές τους οικονομίες.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift: Τα κατά και τα υπέρ

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022

Για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τους στενούς συνεργάτες του είναι σίγουρα τουλάχιστον άβολο ότι τα προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία δεσμεύονται στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των κυρώσεων που αποφάσισε η Ε.Ε.

Οι ρωσικές τράπεζες επίσης  δεν θα έχουν πρόσβαση σε σημαντικά χρηματοπιστωτικά κέντρα και οι εξαγωγές αγαθών και μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας από τη Δύση στη Ρωσία είναι πιθανό να σταματήσουν.  Για το περιεχόμενο των οικονομικών κυρώσεων πάντως ,καταγράφεται μια έντονη δυσαρέσκεια σε κάποιους κύκλους στη Δύση ,καθώς φοβούνται ότι δεν είναι αρκετά αποδοτικές.

Πάνω απ' όλα, το γεγονός ότι η Ρωσία δεν αποκλείεται από το διατραπεζικό σύστημα Swift, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και διαφωνίες. «Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα Swift θα ήταν η πιο σκληρή κύρωση στην οποία μπορούν να καταφύγουν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες», γράφει η γερμανική RND. 

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι σύμμαχοι έχουν διστάσει να το συμπεριλάβουν στα οικονομικά όπλα και αντίποινα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.Το μέτρο αυτό θα στοίχιζε πολύ ακριβά και στη Δύση , αλλά σύμφωνα με  κάποιους ειδικούς θα μπορούσε να αποδώσει.

Τα κράτη της Βαλτικής το έχουν ζητήσει, όπως και ορισμένοι πολιτικοί της ΕΕ αλλά και ο Ουκρανός πρόεδρος Βοκοντίμιρ Ζελένσκι. Ο τελευταίος δήλωσε ότι έλαβε τη στήριξη και του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριου Ντράγκι. Δεν λέει «όχι» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ούτε η Κύπρος. Μάλιστα κεντρικός τραπεζίτης χώρας της Ευρωζώνης δήλωσε πως είναι «θέμα χρόνου» να έρθει ο αποκλεισμός από το Swift. 

Αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν ταχθεί όμως κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από το Swift. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο το δικαιολόγησε τονίζοντας ότι θα προκαλούσε τεράστιες επιπτώσεις στις συναλλαγές πληρωμών των γερμανικών εταιρειών που συναλλάσσονται με τη Ρωσία.

Η Suddeutsche Zeitun γράφει ότι «φυσικά οι εμπορικοί εταίροι θα προσπαθήσουν να βρουν άλλους τρόπους ανταλλαγής χρημάτων. Αλλά αν ο κοινός τόπος τελειώνει με τα χρήματα, το πιο σημαντικό μέσο ανθρώπινης ανταλλαγής, τότε όλη η συζήτηση για τη Μόσχα είναι άχρηστη. Τότε μπορείς να σκουπίσεις όλα σου τα δάκρυα και να περιμένεις μέχρι τα ρωσικά τανκς να κυλήσουν στα επόμενα σύνορα.»

Τι θα σήμαινε ο αποκλεισμός από το Swift;

Οι ειδικοί εκτιμούν ομόφωνα οτι προτεραιότητα έχουν  οι ανησυχίες για τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτές χωρίς το swift ,δεν μπορούν να πληρωθούν.

Το Swift είναι ένα σύστημα διεκπεραίωσης συναλλαγών για διεθνείς πληρωμές. Εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μιας χώρας εξαιρεθούν από αυτό, οι εταιρείες εκεί δεν μπορούν αρχικά ούτε να πραγματοποιούν διεθνείς συναλλαγές,ούτε να λαμβάνουν πληρωμές. Η Ρωσία θα απομονωνόταν από την παγκόσμια οικονομία. «Αυτό θα ήταν το πιο αιχμηρό ξίφος από οικονομική άποψη», λέει ο Στέφαν Κουτς, διευθυντής του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW).

Βραχυπρόθεσμα, όμως αυτό θα οδηγούσε αύξηση των τιμών της ενέργειας και θα είχε σίγουρα αντίκτυπο στον πληθωρισμό , λέει ο Μίκαελ Κέτερ, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Leibniz . «Ως αποτέλεσμα, θα επιβαρυνθούν και οι οικονομικές δραστηριότητες στη Γερμανία, κάτι που θα μπορούσε να αντικατοπτρίζεται σε χαμηλότερη βιομηχανική παραγωγή, λιγότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη ανεργία».

Οι συνέπειες θα ήταν «δραστικές», παραδέχεται η Βερόνικα Γκριμ, μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης. «Όμως το σενάριο έχει προετοιμαστεί και είναι διαχειρίσιμο», συνέχισε η Γερμανίδα οικονομολόγος.

Τα βάρη της αδράνειας

Ο Κέτερ  λέει ότι η αδράνεια σημαίνει επίσης πρόσθετα βάρη: «Σε τελική ανάλυση, ένας νέος ψυχρός πόλεμος θα συνεπαγόταν επίσης υψηλό κόστος, για παράδειγμα λόγω νέων στρατιωτικών δαπανών», εξηγεί.

Ο οικονομολόγος του ινστιτούτου  IfW, Κριστόφ Τρέμπεχ περιέγραψε τον πιθανό αποκλεισμό της Swift ως «επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης και της δημοκρατίας μας». «Αυτό θα ήταν πολλές φορές πιο οδυνηρό για τη Ρωσία παρά για τη Γερμανία»,υποστηρίζει.

Οι αμφιβολίες για αυτό αυξάνονται και μεταξύ των οικονομολόγων. «Πρέπει να ενεργήσουμε για να παραμείνουμε αξιόπιστοι», λέει η Βερόνικα Γκριμ. «Ποιο περαιτέρω επίπεδο κλιμάκωσης θέλετε να περιμένετε;» ρώτησε η Γκριμ,σχολιάζοντας  την ανακοίνωση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ότι θα ήθελε να αποκλείσει τη Ρωσία από το σύστημα Swift μόνο σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης . Ως εκ τούτου, υποστηρίζει περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα, όπως και ο Κέτερ : «Η εντύπωσή μου είναι ότι θα ήταν φθηνότερο μακροπρόθεσμα να ρίξουμε τη συνδυασμένη μας δύναμη κυρώσεων στο ρινγκ τώρα», είπε στο RND.

Οι εναλλακτικές λύσεις της Ρωσίας στο Swift

Βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει ώριμη και διαδεδομένη εναλλακτική λύση στο Swift για τη Ρωσία. Το ρωσικό σύστημα SPFS χρησιμοποιείται από συγκριτικά λίγες ξένες τράπεζες και το ίδιο ισχύει για το κινεζικό σύστημα CIPS. «Ωστόσο, ένα ξεχωριστό σύστημα για αυτά τα δύο κράτη θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και να οδηγήσει σε απομάκρυνση από το δολάριο στην παγκόσμια οικονομία», εκτιμά η Γκριμ.

Αλλά και στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία ,ειδικά στους Πράσινους, υπάρχει δυσαρέσκεια για την απόφαση να μην αποκλειστεί η Ρωσία από τη Swift. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η γερμανική θέση θα αλλάξει ξανά - ειδικά επειδή και άλλες χώρες μπλοκάρουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το swift.«Η Γερμανία και η Ιταλία, οι χώρες με τα μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα στη Ρωσία, αποτρέπουν επί του παρόντος σκληρότερες συνέπειες σε βάρος ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου», λέει ο Κριστόφ Τρέμπεχ.

Η Kolner Anzeiger επικρίνει πάντως τον καγκελάριο Σολτς επειδή ήταν «ένας από αυτούς που εμπόδισαν την ΕΕ να συμπεριλάβει το τραπεζικό δίκτυο επικοινωνιών Swift στο πακέτο κυρώσεων. 

Ο Πούτιν μπορεί να ξέσπασε στα γέλια με την ΕΕ, καθώς προκαλεί τον όλεθρο στην Ουκρανία» γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Αν τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν αποκλειστεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναμφίβολα  ο εφοδιασμός της Ευρώπης σε ρωσικό φυσικό αέριο και πρώτες ύλες θα μπορούσε να περιοριστεί. Τώρα, ωστόσο, ο Πούτιν διατηρεί μια ισχυρή ροή εσόδων που χρηματοδοτεί τον πόλεμο του. Είναι ντροπή».

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Tα προβλήματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις μετά τον ρωσικό αποκλεισμό από το SWIFT

1/3/22

Εναλλακτικές οδούς αναζητούν ελληνικές επιχειρήσεις που είτε προμηθεύονται προϊόντα από τη Ρωσία, είτε διαθέτουν προϊόντα στη ρωσική αγορά, δεδομένης της αποπομπής της Ρωσίας από το διεθνές δίκτυο πληρωμών, SWIFT, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο Capital.gr.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις εμπορικές συναλλαγές που διατηρούν με τη Ρωσία, θα επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές μέσω τραπεζών που βρίσκονται σε τρίτες χώρες.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Capital.gr ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εφαρμόζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της οποίας διακόπτονται οι συναλλαγές με τις ρωσικές τράπεζες.

Όπως εξηγούν, εάν κάποια επιχείρηση έχει στείλει παραγγελία στη Ρωσία και αναμένει την εξόφλησή της, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα λόγω της υφιστάμενης κατάστασης.

Η οδηγία προς όλες τις τράπεζες από πλευράς της τράπεζας της Ελλάδας είναι σαφής και προβλέπει ότι απαγορεύονται όλες οι συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ή με οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα που ενεργεί για λογαριασμό ή υπό τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει για παράδειγμα η περίπτωση κατά την οποία μία εταιρεία με έδρα τη Ρωσία διατηρεί λογαριασμό σε μη ρωσική τράπεζα, μέσω της οποίας μπορεί να εκτελέσει συναλλαγές προς ελληνικές επιχειρήσεις.

Intercomm Foods: Διέκοψε τις φορτώσεις προς τη Ρωσία

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της βιομηχανίας τροφίμων, Intercomm, με έδρα τη Λάρισα, Στέργιου Τσαγκούλη.

Η εταιρεία της οποίας ηγείται τυποποιεί – μεταξύ άλλων - συσκευασμένη επιτραπέζια ελιά με την ετικέτα «Delfi» και προμηθεύει και τη ρωσική αγορά, όπου δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικής εμπορικής εταιρείας που εδρεύει στη Μόσχα.

Ο κύκλος εργασιών της Intercomm Foods για το 2021 ανήλθε στα 95 εκατ. ευρώ. Όπως λέει ο κύριος Τσαγκούλης «αυτή τη στιγμή έχουμε διακόψει τις φορτώσεις προς τη Ρωσία». Η έκθεση που παρουσιάζει στη Ρωσία η Intercomm Foods ανέρχεται σύμφωνα με τον κύριο Τσαγκούλη σε μονοψήφιο ποσοστό επί του τζίρου της.

Περιπλεγμένα τα πράγματα λόγω της διακοπής του SWIFT

Επί του παρόντος η επιχείρηση τηρεί στάση αναμονής δεδομένων των εξελίξεων. "Σε κάθε περίπτωση υφίσταται ένα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με την υποτίμηση του ρουβλιού.

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής τα προϊόντα που διακινούνται στη Ρωσία. Επιπλέον είναι δυσχερής η κατάσταση μετά την διακοπή του SWIFT.

Eίναι αρκετά περιπλεγμένο το τοπίο. Πώς θα φτάσουν τα χρήματα στην Ελλάδα;”, αναρωτιέται ο κύριος Τσαγκούλης. Ο ίδιος εκτιμά πως το πιθανότερο σενάριο θα είναι οι συναλλαγές να εκτελούνται στην πορεία μέσω τρίτων χωρών, ωστόσο επισημαίνει ότι οι προμήθειες των κινήσεων αυτών θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Όμιλος Σαράντη: Περιορισμένη η επίδραση της θυγατρικής στη Ρωσία– Στο 6,7% ο τζίρος της Ουκρανίας από τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών

Πηγές κοντά στον όμιλο Σαράντη αναφέρουν στο Capital.gr ότι η επίδραση για τον όμιλο είναι ιδιαίτερα περιορισμένη στη Ρωσία – διατηρεί θυγατρική εμπορική εταιρεία -, σε επίπεδα μικρότερα του 0,5% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών και ακόμα μικρότερο ποσοστό επί της ενοποιημένης κερδοφορίας.

Ωστόσο ο όμιλος διατηρεί παραγωγή στην Ουκρανία, όπου η παραγωγή έχει διακοπεί από την πρώτη ημέρα της εισβολής και το εργοστάσιο παραμένει κλειστό. Η βιομηχανική μονάδα του ομίλου βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, στην περιοχή του Kaniv.

Για λογαριασμό του ομίλου στην Ουκρανία απασχολούνται 600 άτομα, εκ των οποίων περίπου οι μισοί εργαζόμενοι βρίσκονταν στο εργοστάσιο. Η Ουκρανία κατά τις ίδιες πηγές αποτελεί το 6,7% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται στρατηγικού ενδιαφέροντος η δραστηριοποίηση στην Ουκρανία, η εκτίμηση από πλευράς ομίλου είναι ότι η επίδραση των γεγονότων που σχετίζονται με την Ergopack, δεν θα είναι ιδιαίτερα σημαντική σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων.

Επισημαίνεται ότι περίπου το 50% των πωλήσεων της Ουκρανίας προέρχονται από εξαγωγές σε χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία, το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες πραγματοποιούνται σε δολάριο.

Την ίδια στιγμή ο όμιλος διερευνά αυτή την περίοδο διέξοδο για να καλύψει την διακοπή της παραγωγής στην Ουκρανία.

Mύλοι Κεπενού: Διακοπή των παραγγελιών σιταριού από Ρωσία – Ουκρανία μέχρι νεοτέρας

Από την πλευρά της η εισηγμένη εταιρεία παραγωγής αλεύρων, Μύλοι Κεπενού, έχει προχωρήσει στην διακοπή των παραγγελιών της από τις δύο σιτοπαραγωγικές χώρες Ρωσία - Ουκρανία, από τις οποίες προμηθεύεται περίπου το 30% των ποσοτήτων που επεξεργάζεται.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, Ελένη Κεπενού, η άνοδος των τιμών στο σιτάρι λόγω των εξελίξεων, αποτέλεσε το λόγο για τον οποίο η εταιρεία έχει διακόψει τις αγορές της. Ωστόσο η εταιρεία κατά την κυρία Κεπενού διατηρεί ικανά αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες της κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

ΠΗΓΗ: Capital

Τι είναι το SWIFT και ποιες οι επιπτώσεις για τη Ρωσία

25.02.22

Η Βρετανία με βάση τις κυρώσεις που ανακοίνωσε εναντίον τη Ρωσίας ήδη την έχει αποκλείσει, ενώ ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο

Ως επιλογή με «πυρηνικά» αποτελέσματα, χαρακτηρίζουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ενδεχόμενο αποβολής της Ρωσίας από το διατραπεζικό δίκτυο SWIFT, στα πλαίσια των κυρώσεων που επιβάλλονται από ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνοντας το βρετανικό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τον αποκλεισμό της χώρας από το δίκτυο SWIFT.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατά το χθεσινό του διάγγελμα στο οποίο περιλαμβανόταν το δεύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, δήλωσε μεν ότι η απομάκρυνση της Ρωσίας από το SWIFT δεν είναι η κατεύθυνση προς την οποία θέλει να ακολουθήσει η υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό είναι «πάντα μια επιλογή».

Παράλληλα, ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών δεν περιλαμβάνεται μέχρι στιγμής στις κυρώσεις της ΕΕ καθώς μεταξύ άλλων βρίσκει σθεναρή αντίσταση από το Βερολίνο, το οποίο επικαλείται την ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εφαρμογή των κυρώσεων.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει τι είναι το διατραπεζικό δίκτυο SWIFT για το οποίο υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τη συμπερίληψή του στο πλαίσιο των αποκλεισμών και των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει το CNN η Εταιρεία Παγκόσμιας Διατραπεζικής Χρηματοοικονομικής Τηλεπικοινωνίας (SWIFT ) ιδρύθηκε το 1973 για να αντικαταστήσει το τέλεξ. Πλέον περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το χρησιμοποιούν για την αποστολή ασφαλών μηνυμάτων και εντολών πληρωμής. 

Καθώς για την ώρα δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική που να εξυπηρετεί τις συναλλαγές σε όλο τον κόσμο, το SWIFT παραμένει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη διακίνηση του χρήματος σε όλο τον κόσμο.

Η απομάκρυνση της Ρωσίας από το SWIFT θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να στείλουν χρήματα μέσα ή έξω από τη χώρα, προκαλώντας ένα ξαφνικό σοκ στις ρωσικές εταιρείες, στους ξένους πελάτες τους και ιδιαίτερα σε όσους αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε δολάρια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτίμηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κουντρίν, το 2014, αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα προκαλούσε συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 5%.

Σύμφωνα με το CNN, το SWIFT εδρεύει στο Βέλγιο και διοικείται από ένα 25μελες συμβούλιο. Επιπλέον το SWIFT που αυτοχαρακτηρίζεται ως «ουδέτερη υπηρεσία κοινής ωφέλειας», έχει ενσωματωθεί σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία και πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί στο τι θα συμβεί εάν απομακρυνθεί η Ρωσία από το εν λόγω δίκτυο.

Το 2012, το SWIFT αποσύνδεσε τις ιρανικές τράπεζες, αφού επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν σύμφωνα με το ίδιο μέσο, το Ιράν να χάσει σχεδόν το ήμισυ των εσόδων του από τις εξαγωγές πετρελαίου και το 30% του εξωτερικού εμπορίου.

Αναφορικά με το αν τελικά ΗΠΑ και ΕΕ αποφασίσουν να αποκόψουν τη Ρωσία από το εν λόγω δίκτυο, αξίζει να έχουμε υπόψιν ότι σύμφωνα μ το CNN, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία έχουν τα περισσότερα να χάσουν, επειδή οι τράπεζές τους είναι οι πιο συχνοί χρήστες SWIFT που επικοινωνούν με ρωσικές τράπεζες».

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ


Εντείνονται παζάρια για τις κυρώσεις και το SWIFT - «Διαρκείς συνέπειες» για τους λαούς

Σάββατο 26/02/2022

Εντείνονται τα σκληρά παζάρια εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ γύρω από τα νέα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα διαφοροποιημένα συμφέροντα αστικών τάξεων της Δύσης, ανάλογα με τις «μπίζνες» τους με το ρωσικό κεφάλαιο, ενώ σε κάθε περίπτωση στο στόχαστρο των «διαρκών συνεπειών» που ήδη ομολογούνται βρίσκονται οι λαοί.

Σε ένα τέτοιο φόντο, φαίνεται να προχωρούν τα παζάρια γύρω από μια πιθανή αποκοπή της Ρωσίας από το παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT. 

Αναλυτές αναφέρουν ότι τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα σημαίνει ότι τα ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα δεν θα μπορούν να προχωρούν σε διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, γεγονός που θα έχει συνέπειες στις ρωσικές εταιρείες και στους ξένους πελάτες τους, ειδικά τους αγοραστές πετρελαίου και φυσικού αερίου, συναλλαγές οι οποίες γίνονται σε αμερικανικά δολάρια.

Το εν λόγω μέτρο απορρίπτονταν επίμονα τις προηγούμενες μέρες κυρίως από τη Γερμανία, με δεδομένες τις συνέπειες που θα είχε σε μια σειρά τομείς (στην Ενέργεια κ.ά.) για το γερμανικό κεφάλαιο και την καπιταλιστική οικονομία της χώρας.

Δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου «Reuters» αναφέρει ότι κυβερνήτης κεντρικής τράπεζας χώρας της Ευρωζώνης, μιλώντας (ανώνυμα) στο πρακτορείο χαρακτήρισε «ζήτημα ημερών» τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Swift.

«Είναι αρκετό; Όχι. Είναι απαραίτητο; Απολύτως» πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης, τονίζοντας ότι «οι κυρώσεις έχουν νόημα μόνο όταν υπάρχουν κόστη και για τις δύο πλευρές και αυτό θα στοιχίσει ακριβά».

Χθες Παρασκευή εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ανέφερε ότι η Γερμανία είναι ανοιχτή στο να αποκόψει τη Ρωσία από το SWIFT, αλλά πρέπει πρώτα να υπολογίσει τις συνέπειες για την οικονομία της. «Είμαστε ανοιχτοί, αλλά πρέπει να ξέρει κανείς τι κάνει», είπε ο Λίντνερ σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Ecofin στο Παρίσι.

Ο δε Ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα Σάββατο πως ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υποστήριξε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT σε τηλεφωνική συνομιλία, που είχε μαζί του.

Την ίδια ώρα, και η Κύπρος - που ως χθες καταγράφονταν ως μία από τις χώρες που αντιδρά σε αυτήν την προοπτική, με δεδομένη την ισχυρή παρουσία ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο - ανέφερε σήμερα ότι δεν έχει αντιταχθεί στην αποκοπή της Ρωσίας από το SWIFT.

«Στο όνομα της ενότητας της ΕΕ και της αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, η Κύπρος ΔΕΝ έχει αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής της Ρωσίας από το Swift. Όλα είναι στο τραπέζι», ανέφερε σε ανάρτησή του ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

ΠΗΓΗ: 902

Και λίγη ιστορία... για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι


ΥΠΟΘΕΣΗ «SWIFT»: Κατάφωρη παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Τρίτη 27 Ιούνη 2006

Πρόγραμμα διαβίβασης ιδιωτικών αρχείων από την εταιρία διατραπεζικής μεσολάβησης «SWIFT », με έδρα τις Βρυξέλλες, προς τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, με το πρόσχημα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», από τις 11 Σεπτέμβρη 2001, αποκάλυψε την Παρασκευή ο αμερικανικός Τύπος...

Η «SWIFT » μεταβίβαζε στους Αμερικανούς πράκτορες ιδιωτικά αρχεία από τους πελάτες 7.800 τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, τα οποία λειτουργούσαν σε 20 χώρες και πραγματοποιούσαν συνολικά πάνω από 11 εκατομμύρια συναλλαγές ημερησίως, χωρίς την άδειά τους και χωρίς να τους το έχει γνωστοποιήσει...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση του Βελγίου, αλλά και τα τραπεζικά ιδρύματα ποιούν την νήσσαν, δηλώνοντας «άγνοια» επί του θέματος, γεγονός αδύνατο, αφού υπάρχει μία σειρά από συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες...

Αντιδρώντας στη δημοσιότητα, που πήρε το θέμα και θέλοντας να προλάβουν ενδεχόμενες αντιδράσεις των λαών, που εξαπατούνται κατά συρροή και κάθε μέρα συνειδητοποιούν ότι είναι πλήρως απροστάτευτοι απέναντι στην αμερικανική ασυδοσία, η βελγική κυβέρνηση «ελέγχει τη νομιμότητα των αντιτρομοκρατικών ερευνών», με την υπουργό Δικαιοσύνης να δηλώνει ότι το πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, αναζητούν τη συμβατότητα των ελέγχων με τη βελγική νομοθεσία, αφήνοντας στην άκρη την ουσία της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων...

Η Κομισιόν από την πλευρά της διά στόματος του εκπροσώπου του Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε ότι «εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία που να καλύπτει αυτόν τον τύπο της διαβίβασης πληροφοριών και γι' αυτό είναι θέμα εσωτερικής νομοθεσίας», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ...ανακαλυφθεί.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, από την πλευρά του, κατηγόρησε τα ΜΜΕ για ανευθυνότητα, που δημοσιοποίησαν το θέμα, καθώς βλάπτουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ ήταν απόλυτα νόμιμες, αφού από την 11η Σεπτέμβρη είναι σε διαρκή πόλεμο με «μια σειρά ανθρώπους που θέλουν να βλάψουν τη χώρα του»...

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου