24 Μαρτίου 2022

Πρόσφυγες: Σεξ και εργασία με αντάλλαγμα στέγη!

Καταγράφονται οι πρώτες περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών που ξεφεύγουν από τον πόλεμο...

Από την Πολωνία μέχρι το Βέλγιο, αρχίζουν να εμφανίζονται ιστορίες με πρωταγωνιστές τους πρόσφυγες. Ιστορίες όχι μόνο αλληλεγγύης. Οι στόχοι των εγκληματικών δικτύων για ασυνόδευτες γυναίκες και παιδιά...

Όχι μόνο αλληλεγγύη: Η ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη των Ουκρανών προσφύγων που φεύγουν για να σωθούν από την εμπόλεμη χώρα τους, αρχίζει επίσης να αναδεικνύει ιστορίες εκμετάλλευσης, τόσο σεξουαλικής όσο και εργασίας! Τόσο πολύ που ο ΔΟΜ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους μετανάστες και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν ήδη προειδοποιήσει για τις πρώτες περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και τις ΜΚΟ κατά της εμπορίας ανθρώπων. 

«Υπάρχουν αναφορές για διακινητές που στοχεύουν ασυνόδευτα παιδιά που φεύγουν από την Ουκρανία και πολλά από αυτά τα παιδιά αγνοούνται επί του παρόντος, μετά την εσπευσμένη εκκένωση ορφανοτροφείων και ανάδοχων οικογενειών», δηλώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οι κίνδυνοι μπορεί να προέρχονται από μεμονωμένους εγκληματίες ή από οργανωμένα δίκτυα. Στην Πολωνία, στο Βρότσλαβ, μια Ουκρανή βιάστηκε από έναν άνδρα που της πρόσφερε κατάλυμα. 

Στο  Βέλγιο, η ΜΚΟ «Payoke», ένα κέντρο για θύματα σωματεμπορίας, κατήγγειλε στην αστυνομία την περίπτωση μιας πρόσφυγα που φιλοξενήθηκε με αντάλλαγμα «σεξουαλικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Κλάους Βανχούτε, διευθυντής του κέντρου. Μια υπόθεση που κατά τη γνώμη του δεν θα μπορούσε παρά να είναι η κορυφή του παγόβουνου. 

Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, λέει ο Βανχούτε, είναι «ένα όνειρο για τα κυκλώματα της σεξουαλικής εμπορίας. Είσαι εκεί μόνος με τα παιδιά σου, δεν έχεις κοιμηθεί επί τέσσερις νύχτες και ελπίζεις να ξεφύγεις. Το μόνο που θέλεις είναι ξεκούραση, ασφάλεια και φαγητό». 

Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, όπως εξηγεί: «η κάθε προσφορά σου φαίνεται δελεαστική, ειδικά αν κάποιος υπόσχεται να σε μεταφέρει αμέσως στο Βέλγιο έναντι 1.000€ και σου εγγυηθεί δουλειά και διαμονή». Όπως αναφέρει, πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη φτάσει στη χώρα του με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή μέσω δικτύων διακινητών. 

Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Βέλγιο. Στη Ρουμανία, για παράδειγμα, έχει ήδη αναφερθεί οργανωμένο εμπόριο λευκής σαρκός, με τις γυναίκες της Ουκρανίας να εξαναγκάζονται σε πορνεία.

Δυστυχώς, όπως καταγράφεται, ήδη στο στοχαστρο των εγκληματιών μπήκαν και τα παιδιά. Σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στο Λούμπλιν της Πολωνίας, η ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Homo Faber» ανακάλυψε ότι μια γυναίκα μάζευε Ουκρανούς πρόσφυγες και τα παιδιά τους, προσφέροντάς τους στέγη με την προϋπόθεση ότι θα της παρέδιδαν τα διαβατήριά τους. 

Η γυναίκα καταγγέλθηκε στην αστυνομία, αλλά τράπηκε σε φυγή προτού οι αρχές προλάβουν να την συλλάβουν και να την ανακρίνουν. Επίσης, μετά από αυτά τα περιστατικά, η «Homo Faber»και ακόμα 41 πολωνικές οργανώσεις έγραψαν μια επιστολή στην πολωνική κυβέρνηση ώστε να δημιουργήσει έναν συντονισμό μεταξύ των αρχών και των ΜΚΟ επί τόπου, για την αντιμετώπιση της τεράστιας εισροής προσφύγων. 

Από τα 3 εκατομμύρια άτομα που εγκατέλειψαν την Ουκρανία από το ξέσπασμα του πολέμου, περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται στην Πολωνία. Και είναι ακριβώς εδώ που τα εγκληματικά δίκτυα από ολόκληρη την Ευρώπη ενεργούν για να έρθουν σε επαφή και να εκμεταλλευτούν τους πιο ευάλωτους...

Δεν λείπουν επίσης, οι ήδη διαπιστωμένες περιπτώσεις εκμετάλλευσης εργασίας. Στην Αμβέρσα του Βελγίου τρεις γυναίκες βρέθηκαν κρυμμένες στη σοφίτα ενός κρεοπωλείου. Στους επιθεωρητές εργασίας είπαν ότι εργάζονται με μισθό 7 ευρώ την ώρα (στο Βέλγιο το ελάχιστο νόμιμο είναι άνω των 9 ευρώ). Αν και ο ιδιοκτήτης ισχυρίστηκε ότι το έκανε για ανθρωπιστικούς λόγους, η επιθεώρηση εργασίας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για παραβίαση τέταρτου επιπέδου, τη σοβαρότερη κατηγορία που μπορεί να αποδοθε στη χώρα για τα εργασιακά. 

Οι γυναίκες εργάζονται χωρίς να είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης και δεν έχουν άδεια εργασίας. Επιπλέον, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως εμπορία ανθρώπων και οικονομική εκμετάλλευση, που κατατάσονται στις σοβαρές παραβιάσεις του Ποινικού Κώδικα.

«Η ιστορία δεν είναι άσπρο ή μαύρο», λέει ο Βανχούτε. Οι πρόσφυγες μπορούν να κερδίζουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερα στο Βέλγιο από ό,τι αμοίβονταν στις χώρες καταγωγής τους. 

«Συχνά δεν βλέπουν τον εαυτό τους ως θύματα», προσθέτει ο διευθυντής της «Payoke» και συνεχίζει: 

«Αλλά με τα βελγικά πρότυπα, αυτό είναι προφανώς εκμετάλλευση. Αρκεί να σκεφτείτε πώς είναι να προσπαθείτε να επιβιώσετε με τα παιδιά σας με μισθό 600 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, αυτοί οι άνθρωποι καταλήγουν ξανά ευάλωτοι σε μια κατάσταση που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς».

Προκαλεί εντύπωση πως πολλές από τις επαφές με τους πρόσφυγες πραγματοποιούνται και μέσω ομάδων στο WhatsApp και το Telegram, όπου υπάρχουν ήδη χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη. Οι γυναίκες του κρεοπωλείου της Αμβέρσας θα είχαν σίγουρα  λάβει τις προσφορές εργασίας που τους προσφέρθηκαν, μέσω αυτών των πλατφορμών. 

Για να προσπαθήσει να περιορίσει την εκμετάλλευση των προσφύγων, το Βέλγιο έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να ενημερώσει τους πρόσφυγες σχετικά με τα δικαιώματά τους και το πού μπορούν να λάβουν βοήθεια εάν υποψιάζονται ότι υφίστανται εκμετάλλευση. 

«Το πρώτο πράγμα που κάνουν οι έμποροι ανθρώπων είναι να ενσταλάξουν τον φόβο των αρχών ασφαλείας, της χώρας στην οποία έχουν καταφύγει, στα θύματά τους. Επομένως, εμείς πρέπει άμεσα να εξαλείψουμε αυτό τον φόβο», συμπληρώνει ο Βανχούτε.

Κωστής Αποστολόπουλος
Δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ: any-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου