23 Μαρτίου 2022

«Γιατί οι τιμές των τροφίμων είναι υψηλότερες σήμερα από ό,τι στο μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης ιστορίας»

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι υψηλότερες σήμερα από ό,τι στο μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης ιστορίας

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του άρθρου αυτού δεν είναι ότι αναδημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Wolrd Economic Forum), αλλά το ότι γράφτηκε τον Οκτώβριο του 2021 (!), δηλαδή ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ την τρέχουσα κρίση (Ουκρανικό / Ενεργειακό)!!

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 33% (!) τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό σύμφωνα με τον μηνιαίο Δείκτη Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος διαπίστωσε επίσης ότι οι παγκόσμιες τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 3% από τον Ιούλιο του 2021, φτάνοντας σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2011.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει το συνδυασμένο αποτέλεσμα των αλλαγών σε μια σειρά προϊόντων διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ελαίων, των δημητριακών, του κρέατος και της ζάχαρης, και να τα συγκρίνει από μήνα σε μήνα. 

Με βάση τις πραγματικές τιμές, είναι επί του παρόντος πιο δύσκολο να αγοράσεις τρόφιμα στη διεθνή αγορά από ό,τι σχεδόν κάθε άλλο χρόνο από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων του ΟΗΕ το 1961. 

Οι μόνες εξαιρέσεις είναι το 1974 και το 1975 – αυτές οι κορυφές των τιμών των τροφίμων σημειώθηκαν μετά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου το 1973 , που οδήγησε σε ταχύ πληθωρισμό σε πολλά μέρη της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και της διανομής τροφίμων.

Τι είναι λοιπόν αυτό που ωθεί τώρα τις τιμές των τροφίμων σε ιστορικά επίπεδα;

Τιμές καυσίμων, κακές καιρικές συνθήκες και COVID-19

Οι παράγοντες που οδηγούν τις μέσες διεθνείς τιμές των τροφίμων είναι πάντα περίπλοκοι. Οι τιμές των διαφορετικών εμπορευμάτων αυξάνονται και πέφτουν με βάση καθολικούς παράγοντες, καθώς και αυτούς που είναι συγκεκριμένοι για κάθε εμπόρευμα και περιοχή. 

Για παράδειγμα, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 επηρέασε τις τιμές όλων των βασικών προϊόντων διατροφής στον δείκτη FAO, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής και μεταφοράς τροφίμων. 

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού που προκύπτουν από την πανδημία του COVID έχουν μειώσει τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων για καλλιέργεια, συγκομιδή, επεξεργασία και διανομή τροφίμων – άλλη μια καθολική αιτία αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων.

Η πραγματική μέση τιμή των τροφίμων στην πραγματικότητα αυξάνεται από το έτος 2000, αντιστρέφοντας την προηγούμενη τάση σταθερής πτώσης από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Κανένα εμπόρευμα δεν ευθύνεται συνεχώς για τη μέση πραγματική αύξηση της τιμής από το 2000. Όμως ο δείκτης τιμών των καλλιεργειών εδώδιμων ελαίων έχει αυξηθεί σημαντικά από τον Μάρτιο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των φυτικών ελαίων κατά 16,9% μεταξύ 2019 και 2020!! 

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των καλλιεργειών του FAO, αυτό οφειλόταν στην αυξανόμενη ζήτηση για βιοντίζελ και στις μη υποστηρικτικές καιρικές συνθήκες .

Τα δημητριακά έχουν προσθέσει λιγότερο στις συνολικές αυξήσεις των τιμών, αλλά η προσβασιμότητά τους παγκοσμίως είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επισιτιστική ασφάλεια. Σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, σόργο και ρύζι αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% της παγκόσμιας διατροφής και έως και το 80% στις φτωχότερες χώρες. 

Τα παγκόσμια αποθέματα ρυθμιστικών αποθεμάτων αυτών των καλλιεργειών συρρικνώνονται από το 2017, καθώς η ζήτηση έχει ξεπεράσει την προσφορά. Η εξάντληση των καταστημάτων βοήθησε στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών, αλλά οι τιμές αυξήθηκαν απότομα από το 2019.

Κάτι που αξίζει προσοχής είναι πόσες φορές από το έτος 2000 έχουν αναφερθεί από τον FAO « απρόβλεπτες » και « δυσμενείς καιρικές συνθήκες » ότι προκάλεσαν «μειωμένες προσδοκίες συγκομιδής», «πληγμένες από τον καιρό συγκομιδές» και « μείωση παραγωγής ». 

Η τεχνολογική μας ικανότητα και η κοινωνικοοικονομική μας οργάνωση δεν μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία απρόβλεπτες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 
Τώρα θα ήταν μια καλή στιγμή να φανταστούμε την προσφορά τροφίμων σε έναν κόσμο που είναι θερμότερος κατά περισσότερο από 2°C – ένα αποτέλεσμα που θεωρείται πλέον όλο και πιο πιθανό σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για 
την Κλιματική Αλλαγή.

Χωρίς ριζικές αλλαγές, η κλιματική κατάρρευση θα συνεχίσει να μειώνει τη διεθνή πρόσβαση σε εισαγόμενα τρόφιμα, πολύ πέρα ​​από κάθε ιστορικό προηγούμενο. 
Οι υψηλότερες τιμές θα μειώσουν την επισιτιστική ασφάλεια, και αν υπάρχει ένας σταθερός νόμος της κοινωνικής επιστήμης, αυτός είναι ότι οι πεινασμένοι άνθρωποι λαμβάνουν ριζικά μέτρα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην - ειδικά εκεί όπου οι ηγέτες θεωρείται ότι έχουν αποτύχει.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο στον ιστότοπο του φόρουμ από την 1η Οκτωβρίου 2021!

** προφανώς, ο δείκτης τροφίμων τον Φεβρουάριο του 2022 έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ


ΠΗΓΗ: authentic-greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου