11 Ιουνίου 2021

Η μετάλλαξη «Δέλτα» κυριαρχεί και σπέρνει το θάνατο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Έφτασαν τους δώδεκα οι πλήρως εμβολιασμένοι που έχασαν τη ζωή τους!

Η μετάλλαξη «Δέλτα» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και πλέον έχει κυριαρχήσει και έχει ξεπεράσει την «Βρετανική μετάλλαξη», που ήταν ο πρωταγωνιστής του τελευταίου έντονου κύματος Covid-19 στο βρετανικό έδαφος, τη «μετάλλαξη Άλφα».

Περίπου το 91% των νέων κρουσμάτων Covid που καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από την μετάλλαξη Δέλτα του Sars-CoV-2.

Αυτά είναι τα δεδομένα που αναφέρθηκαν σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, από τον βρετανό υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ (Matt Hancock), ο οποίος σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουνίου, απάντησε σε ερωτήσεις μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για αρκετές ώρες σχετικά με το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα.

Η «προσπέραση» στην πραγματικότητα επιτεύχθηκε τον Μάιο στην Μεγάλη Βρετανία: η μετάλλαξη Δέλτα, που εμφανίστηκε στον πλανήτη για πρώτη φορά στην Ινδία, έγινε κυρίαρχη και ξεπέρασε αυτή που ήταν ο πρωταγωνιστής του τελευταίου έντονου κύματος του Covid-19 στο βρετανικό έδαφος, την παραλλαγή Άλφα, που αρχικά εντοπίστηκε στην πόλη του Κεντ.

Σύμφωνα με μια επιδημιολογική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στους «Financial Times», οι περιπτώσεις του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα.

Ο Τιμ Σπέκτορ (Tim Spector), από το King's College London, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, αποδίδει την αύξηση των λοιμώξεων στις αυξημένες κοινωνικές επαφές από το τέλος των λοκντάουν και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, καθώς και στην εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη του Δέλτα, που τώρα είναι το κυρίαρχο και θανατηφόρο στέλεχος κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ειδικός υπογράμμισε ότι η Covid-19 έχει γίνει πλέον «επιδημία μεταξύ μη εμβολιασμένων και μερικώς εμβολιασμένων πληθυσμών», προσθέτοντας ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι επίσης κινδυνεύουν αλλά έχουν «πολύ μεγαλύτερη προστασία από τους μη εμβολιασμένους».

Μόνο στην Αγγλία, μέχρι στιγμής συνολικά 42 άτομα έχουν πεθάνει από την μετάλλαξη Δέλτα του Covid-19 (ινδική).

Από αυτούς οι 12 είχαν λάβει διπλές δόσεις του εμβολίου τουλάχιστον 14 ημέρες πριν μολυνθούν και χάσουν τη ζωή τους.

Οι υπόλοιποι 23 δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, ενώ οι επτά είχαν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολίου το λιγότερο 21 ημέρες πριν νοσήσουν και εισαχθούν σε νοσοκομείο.

Τα δεδομένα δημοσιεύονται από τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Phe) όπως διαβάζουμε στον Guardian. Δεδομένα που επιβεβαιώνουν επίσης ότι το 90% των νέων κρουσμάτων στην Αγγλία οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία δείχνει να είναι 60% πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια από την μετάλλαξη Άλφα.

Τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν από 12.341 σε 42.323 σε μία βδομάδα, μια αύξηση της τάξης του 243% και πλέον τα εννέα στα δέκα νέα κρούσματα που καταγράφονται είναι της μετάλλαξης Δέλτα.

Μεταλλάξεις Άλφα, Βήτα, Γάμα και Δέλτα

Η Άλφα, ή αγγλική, μετάλλαξη εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο. Χαρακτηρίζεται από 23 μεταλλάξεις που την διαφοροποιούν από τον αρχικό ιό, εννέα από τις οποίες επηρεάζουν την πρωτεΐνη ακίδας που χρησιμοποιεί ο ιός για να διαρρήξει τα κύτταρά μας και φαίνεται ότι έκανε το νέο ιικό στέλεχος πιο μολυσματικό. Οι εκτιμήσεις μεταδοτικότητας αναφέρουν + 50 % από τον αρχικό ιό, καθώς και λίγο μεγαλύτεροι κίνδυνοι νοσηλείας και θανάτου. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων φαίνεται αμετάβλητη.

Η μετάλλαξη Βήτα ή Νότιας Αφρικής εμφανίστηκε τον Οκτώβριο και εξαπλώθηκε γρήγορα σε πάνω από 80 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Φαίνεται πιο μολυσματική και ανθεκτική στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ μειώνει επίσης την αποτελεσματικότητα μερικών από τα μονοκλωνικά αντισώματα που υπάρχουν. Τα εμβόλια φαίνεται επίσης να έχουν κάποιο πρόβλημα να την εξουδετερώσουν, ειδικά η AstraZeneca, διατηρώντας υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη σοβαρών μορφών της νόσου.

Η μετάλλαξη Γάμα ή Βραζιλιάνικη εμφανίστηκε τον Νοέμβριο και αποτελεί τον κύριο ένοχο του δραματικού δεύτερου κύματος της επιδημίας στη Βραζιλία. Παρουσιάζει 12 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας και πιστεύεται ότι είναι πιο μολυσματική από τον αρχικό ιό, με αύξηση μεταδοτικότητας που υπολογίζεται μεταξύ 20 και 50 %. Είναι ικανή να καταργήσει την ανοσία από προηγούμενη μόλυνση αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν πως είναι περισσότερο θανατηφόρα. Αρκετές ενδείξεις δείχνουν μια μέτρια μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων εναντίον της και αναποτελεσματικότητα σε ορισμένα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η Δέλτα, ή Ινδική, μετάλλαξη πρωτοεμφανίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Είναι η μετάλλαξη που προκάλεσε το νέο επιδημικό κύμα στην Ινδία και τώρα φαίνεται να έχει αποικήσει γρήγορα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προς το παρόν θεωρείται πιο μολυσματική (+60%) από τη μετάλλαξη Άλφα και ειδικότερα, είναι σε θέση να ξεφύγει από την ανοσία που παρέχεται από την πρώτη αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται τα περιστατικά κατά τα οποία έχουν καταγραφεί κρούσματα και θάνατοι επίσης και στη δεύτερη δόση εμβολίων.

Έχουν καταγραφεί 13 μεταλλάξεις της, που παράγουν παραλλαγές στις αλληλουχίες αμινοξέων της κωδικοποιημένης πρωτεΐνης από τον ιό, τέσσερις από τις οποίες βρίσκονται στην πρωτεΐνη ακίδας και θεωρούνται ιδιαίτερα ανησυχητικές από τους ειδικούς.

Επιμέλεια-Μετάφραση:
Κωστής Αποστολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου